NIEUWS

EEN GOEDEMORGEN MET

4 april 2022 – Op 19 februari was ik te gast in het Radio 4-programma Een goedemorgen met. Daarin wordt wekelijks iemand uitgenodigd om zijn of haar favoriete muziek te draaien. Het was leuk om te doen en de uitzending is hier terug te luisteren.

Overigens, for something completely different: het inhaalconcert van De Kreutzer ontleed in Eindhoven is op dinsdag 11 oktober. De voorverkoop start 16 april. Kaarten alhier.


NIEUWE DATA, DEEL 2

18 februari 2021 Het is niet uitgesloten dat na de keroona de concertzalen weer een keer opengaan. Voor het geval dat zijn er alvast een paar nieuwe data van De Kreutzer ontleed vastgelegd. Als God het wil treden we (dat wil zeggen Dina Ivanova, Merel Vercammen en ik) op woensdag 15 september op in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam en op donderdag 30 september in Muziekgebouw Eindhoven. Nog een half jaar voorpret dus.


MIJN MARADONA

24 december 2020 Mijn oeuvre is weer een stukje gegroeid. Deze week verscheen namelijk de verhalenbundel Mijn Maradona. Direct na het overlijden van de misschien wel grootste voetballer ooit, bedachten ze bij Ambo Anthos (de uitgever van Hard Gras) dat er een boek over hem moest komen. Twee weken later was er een drukproef.

Er staan verhalen in van onder meer Herman Koch, Hugo Borst, Frank Heinen, Menno Pot, Leo Verheul en Carolina Trujillo. En er staat er een van mij in, dus. Zeer vereerd.
NIEUWE DATA

2 december 2020 Er zijn een paar wijzigingen rond de speeldata van De Kreutzer ontleed. Op 3 december zou ik met Dina Ivanova en Merel Vercammen optreden in het Muziekgebouw Eindhoven. Dat optreden is verzet naar zaterdag 30 januari. Er is ook een nieuwe datum bij gekomen: op zondag 13 december spelen we twee keer in De Vereeniging in Nijmegen!DE KREUTZER ONTLEED

19 oktober 2020 – De Kreutzersonate is Beethovens meest geliefde stuk voor piano en viool. Maar wat is er zo bijzonder aan? Hoe zit het in elkaar? Dat ga ik binnenkort uitleggen in De Kreutzer ontleed, een concert annex interactief college. Met pianiste Dina Ivanova en violiste Merel Vercammen hoop ik het meesterwerk te kunnen ontleden.

Vercammen en Ivanova laten de sleutelfragmenten horen, zodat je de sonate van binnenuit ontdekt en meer hoort in de muziek. Vervolgens voeren zij het stuk integraal uit. Wegens corona zijn er een paar data verschoven (Aalsmeer op 23 oktober is uitgesteld, datum volgt), als alles goed gaat kun je in ieder geval hierheen:

28 oktober 2020: De Oosterpoort, Groningen

3 december 2020: Muziekgebouw Eindhoven

2 februari 2021: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam


NIEUWE DRUKKEN

8 april 2020 – Goed nieuws van het herdrukkenfront: Oude Maasweg kwart voor drie heeft een derde druk gekregen! Ook de herziene Rainbow-pocketeditie van Alles begint bij Bach wordt herdrukt, waardoor er straks ergens een tienduizendste exemplaar circuleert. Maar waar?

Hoe dan ook niet slecht voor een Onbekende Nederlander.


BIJNA UIT!

19 januari 2020 – Dit is hem dan, de cover van de nieuwe, lichtelijk herziene editie (en vijfde druk in totaal) van Alles begint bij Bach! Vanaf 7 februari in de winkels. Meenemen voor maar 9 euro!

 

LAURENSPENNING

14 november 2019 – Eindelijk erkenning! The Amazing Stroopwafels hebben de Laurenspenning gekregen, de belangrijkste culture onderscheiding in Rotterdam. Geen idee of mijn boek er iets mee te maken heeft, maar uitsluiten kun je het niet. Mijn vader werd naar aanleiding van de prijs geïnterviewd door HP/de Tijd, wat tot een tamelijk hilarisch stuk heeft geleid. Lees het hier.

De uitreiking vond plaats in de Laurenskerk. Mike Boddé gaf een prachtige feestrede en naast The Amazing Stroopwafels traden mede-oprichter Fred Piek en The Kik op. Het was mooi.

In het publiek zat ook meesterfotograaf Vincent Mentzel, die ook met een simpele telefooncamera een weergaloze foto kan schieten. Ik zeg: de nieuwe postzegel.


 

PAAGMAN

9 september 2019 – Ter gelegenheid van de verschijning van Oude Maasweg kwart voor drie speelden de Stroopwafels bij boekhandel Paagman in Delft. Na afloop wachtte een aangename verrassing: mijn boek in... chocola.


RAINBOW

26 augustus 2019 – Leuk nieuws: Alles begint bij Bach, mijn eerste boek, wordt heruitgegeven door Rainbow Pockets, de uitgeverij/serie die klassiekers in een scherp geprijsde pocketversie aanbiedt. Dat betekent dat ik in een fonds zit met Dostojewski, Rilke en de auteur van de Koran.

Ik zal nog een keer door de tekst heengaan: een boek kan altijd beter, en er zitten naar mijn idee wat te veel verwijzingen in naar de situatie van 2016, toen het boek verscheen. Het verschijnt in februari.

Er kwam trouwens nog een leuke recensie binnen uit het muziekblad Heaven, zoals hieronder te lezen. Het stuk is geschreven door Bertram Mourits.


RADIO TOUR

21 juli 2019 – Zaterdag waren Wim en ik te gast bij Radio Tour de France op Radio 1. We speelden/zongen De reus van Rotterdam en Oude Maasweg. Ik durf niet op te zoeken hoeveel mensen er hebben geluisterd, maar het was tof.


ZOMERRECES

28 juni 2019 – De grote tournee is op zijn einde (fotoverslag op Facebook) en de voorlopig laatste mediaoptredens zijn geweest. Twee weken geleden was ik bij Radio Live Oranje (helaas niet terug te luisteren want het was erg leuk) en met Pinksteren was ik te horen op KINK, waar ik 1,5 uur lang aan de tand werd gevoeld door Leon Verdonschot. Volgens mij was het een mooi gesprek, heerlijk dat er zo de tijd voor wordt genomen en dat het ook echt over het boek ging. De uitzending is ook als podcast terug te luisteren op Spotify.

Helemaal stilzitten doe ik trouwens niet deze zomer. Op zondag 14 juli (13.00 uur) lees ik voor op het festival Where we've met in Schiedam. En in september start een korte reprise van de tournee. We trappen af in Paagman in Delft. Zondag 8 september, 15.00 uur. Komt allen.


RECENSIE

22 mei 2019 – Daar is-ie dan, de recensie die alle andere recensies overbodig maakt. Gewoon in het Groot Vlaardingen! Favoriete stukje: ‘De auteur schrijft als muziekjournalist voor De Volkskrant, maar van het veelal academisch taalgebruik van dit medium bedient hij zich gelukkig niet. De Kerkhofs zijn Vlaardings en de taal is modern Vlaardings. Het werkstuk is daarmee een aanwinst voor de plaatselijke en landelijke literatuur.’ Groot gelijk. Trouwens, voor wie nog een goed stroopwafelrecept zoekt...

MEDIA

7 mei 2019 – Ik was heel even op vakantie maar in die tussentijd zijn er wel weer allemaal mooie dingen verschenen. Ik was zeer vereerd dat Ionica Smeets een passage uit mijn boek aanhaalde in haar column. Mijn boek werd getipt door Leo van de Wetering van het Volkskrant Boekenpanel. Noor Hellmann interviewde me voor de rubriek over dromen van dagblad Trouw en dat is een mooi stuk geworden. Zo zag het eruit maar je kan het misschien beter online lezen (via Trouw of Blendle).


En om het feest compleet te maken: deze recensie van Inge van Nimwegen in het muziekblad Lust For Life. Doet me goed.


HECTOMETERPAALTJES

20 april 2019 – We gaan vrolijk door. Vanmiddag schoven mijn vader en ik aan bij Tineke de Nooij op Radio 5 en dat was echt een leuk gesprek. Volgend weekend komt er ook nog een stuk in een landelijk dagblad. Toen ik voor de fotosessie terugging naar de inmiddels bekende weg, bleken er nieuwe hectometerpaaltjes neergezet. Om de honderd meter reclame voor mijn boek!


NIEUWE TOURDATA

17 april 2019 – De afgelopen weken hebben mijn vader en ik veel optredens gedaan in boekwinkels. Soms met Arie en Rien (tijdens reguliere openingstijden, meer als een zoete inval met voorleesmoment), soms met z'n tweeën, waarbij ik dan ook wat meespeel. Zo doen we het ook op de volgende data:

Van Piere, Eindhoven, zaterdag 11 mei 13.30

De Rijks, Oss, zaterdag 11 mei 15.30

Doopsgezinde Kerkje (via Boekhandel Kramer), Winterswijk, woensdag 15 mei 20.00

Boekhuis Aalsmeer, donderdag 23 mei 20.00

Van der Velde, Sneek, zaterdag 25 mei, 11.00

Van der Velde, Leeuwarden, zaterdag 25 mei, 14.00

Snoek, Rotterdam, zaterdag 1 juli, 14.00

Onderstaande foto is gemaakt in boekhandel Broekhuis te Enschede. Ik had het naar mijn zin.


OP ZEVEN

30 maart 2019 – Blij verrast toen ik vanochtend de krant open sloeg: Oude Maasweg kwart voor drie staat op de zevende plaats in de Boeken Top 10 van de Volkskrant Boekenraad! Dat wil zeggen dat het boek dus heel goed wordt verkocht in literaire boekhandels en op Bol.com. Ook sta ik vandaag in het AD Magazine over boeken die mij hebben geïnspireerd (rubriek Schrijver leest).

Ondertussen is de boekwinkeltour in volle gang. Gistermiddag opgetreden, met de band, in Broese, Utrecht. Een thuiswedstrijd. De zaak was vol en de etalage prachtig.


TWEEDE DRUK

28 maart 2019 – Zo ziet de tweede druk eruit. Ik ben heel blij. Dank voor het kopen.

Inmiddels is een bescheiden media-update al wel weer op z'n plaats. Ik mocht aanschuiven bij 3FM. Mijn boek werd besproken bij Andermans veren. Het Noordhollands Dagblad interviewde me en kwam ook langs in Hoorn. Het Leidse universiteitsblad Mare maakte dit grappige stuk. En opnieuw maakte Roland Vonk op Radio Rijnmond ruim tijd voor het boek. Ik citeer uit zijn openingsverhaal:

‘Wat een geweldig boek, ik kan niet anders zeggen. Het is lang geleden dat ik zo door een boek gegrepen werd. (…) Hij heeft aanzienlijk meer afgeleverd dan de zoveelste band-biografie. Oude Maasweg kwart voor drie is ook een psychologisch portret van Wim Kerkhof. Verder gaat het over de relatie vader-zoon. Over familieleven. Over liefdes die komen en gaan. Over functionele vriendschappen en het stuklopen daarvan. Over ouder worden. Over de muziekindustrie. Over allerlei culturele en maatschappelijke veranderingen. Over het schrijven van een boek. En over hoe de zoon van een min-of-meer bekende vader zich een weg in het leven moet vinden. Ik zou haast zeggen: het gaat over het leven zelf. En dat in hoofdstukken die hier en daar lezen als filmscènes, met treffende beschrijvingen van interieurs, landschappen en maatschappelijke omstandigheden.’ 

MEDIA

19 maart 2019 – Inmiddels is het tijd voor een media-overzichtje. Mijn vader en ik werden geïnterviewd door NRC (zeer aanbevolen). Er stond een voorpublicatie van het eerste hoofdstuk in de Volkskrant. Gijs Groenteman nodige ons namens de krant uit om in zijn podcast te komen en maakte ook dit filmpje, waarin ik samen met Wim De Reus van Rotterdam speelde. Het Algemeen Dagblad interviewde ons en maakte en passant de beste foto's ooit (dank aan Jan de Groen, zie hieronder). Het Nederlands Dagblad ging met ons op roadtrip door Groot Rotterdam. Zelfs in De Correspondent bleef het boek niet onopgemerkt, met dank aan Arjen van Veelen.

Ik mocht te gast zijn bij Frits Spits in het prachtige programma De Taalstaat (hij gaf me een lesje radiomaken: ja, dit was live). Gisteren werd ik op Radio 5 ondervraagd door Manuëla Kemp en Henkjan Smits, vandaag schoof ik met Wim aan bij De Nieuws BV.

RTV Rijnmond maakte dit mooie item en nodige ons uit bij Rijnmond Nu (een uur lang, niet terug te luisteren helaas). Rijnmonds Roland Vonk deed op de zender verslag van de presentatie in Donner. En De Vlaardinger maakte dit interview. Er komt vast nog meer bij.


DONNER

18 maart 2019 – De boekwinkel geloofde eigenlijk niet dat er 250 man naar de presentatie zou komen, wat mijn schatting was geweest. Dat was de opkomst bij mijn vorige boek. Maar al een uur voordat de deuren opengingen, ontstond er een rij. 250 bleek iets te voorzichtig geschat, het waren er zeker honderd meer.

Het een onvergetelijke avond. Lieve mensen, familie, vrienden, fans, Rotterdammers, Rijnmonders, Stroopwafels en zelfs een ex-Stroopwafel: ook oud-lid en medeoprichter Fred Piek speelde een paar nummers mee.

Het boek is sinds donderdag uit en nu al de bestverkochte non-fictietitel in Donner en is daar ook nog eens uitgeroepen tot Boek van de Week. Te gek.

FEEST

15 maart 2019 – Wat een feest. Na het leuke interview in NRC staat er vandaag een voorpublicatie van het eerste hoofdstuk (compleet met Spotify-afspeellijst) in de Volkskrant. En dat is nog niet alles, ook het Nederlands Dagblad heeft een spread aan het boek gewijd. Journalist Herman Veenhof ging met ons op een roadtrip door Groot Rotterdam. Ook De Vlaardinger pakte uit met een groot interview.

Morgen is de grote dag, de boekpresentatie in Donner. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, dan zijn er een paar mogelijkheden tot herkansing, want er komt een heuse boekwinkeltour aan. Ik vertel over het boek en draag voor, Wim Kerkhof speelt liedjes op zijn piano. En misschien speel of zing ik af en toe een stukje mee. De speellijst:

Donner, Rotterdam, za 16 maart, 20.00 uur

Plukker, Schagen, za 23 maart, 13.30 uur

Stumpel (centrum), Hoorn, za 23 maart, 16.00 uur

Van der Velde (Akerkhof), Groningen, zo 24 maart, 15.00 uur

Rijnlandse Boekhandel, Oegstgeest, di 26 maart, 20.00 uur

Grimbergen, Lisse, do 28 maart, 20.00 uur

Broese, Utrecht, vr 29 maart, 17.00 uur

Post Scriptum, Schiedam, do 4 april, 20.00 uur

Blokker, Heemstede, za 6 april, 14 uur

Broekhuis, Enschede, do 11 april, 19.30 uur

Doopsgezinde Kerkje (via Boekhandel Kramer), Winterswijk, 15 mei, 20.00 uur


BOEK UIT

14 maart 2019 – We zijn begonnen. Het bestaat. Donderdag is de dag waarop de boekwinkels worden bevoorraad met nieuwe titels. Vandaag was ik getuige van het uitpakken van de doos bij Broese in Utrecht (zie verkoper Bertram op de foto). En dan stond vandaag ook nog het eerste kranteninterview over het boek in NRC. Een heel goed stuk volgens mij, door Frank Provoost.

Interviewer: Lijken jullie niet heel erg op elkaar?

Merlijn: 'Ik ga ook graag mijn eigen gang en vind het bijvoorbeeld niet fijn als een eindredacteur een komma verandert. Wim heeft er voor gezorgd dat hij...'

Wim: '...geen enkele eindredacteur heeft.'

Merlijn: 'Je zou hem egocentrisch kunnen noemen, maar het is de vraag of hij het zelf doorheeft. Als je zelf de norm bent van alles, maakt het geen fuck uit wat een ander van je denkt. Op die eigenschap kan ik wel jaloers zijn.'


BOEKPRESENTATIE

9 februari 2019 – Schrijf het in je agenda: op zaterdag 16 maart om 20.00 uur presenteer ik mijn nieuwe boek. Plaats van handeling: Boekhandel Donner, Rotterdam. Het gaat over mijn vader en zijn bandje (bandje: met bijna zevenduizend optredens de meest optredende nog actieve band van Nederlandse bodem – op 21 maart vieren ze hun veertigste verjaardag).

Dit staat op de achterkant:

‘Als het aan Merlijn ligt, zijn The Amazing Stroopwafels de allerbeste band van Nederland. Objectief is hij niet. De eigenzinnige frontman van de Rotterdamse formatie is Wim Kerkhof: fenomenaal liedjesschrijver, wereldreiziger en zijn zorgzame vader.

Oude Maasweg kwart voor drie is het verhaal van een band die niet in een hokje te stoppen is, een doldwaze roadtrip door vier decennia Nederlandse popgeschiedenis, maar bovenal het verhaal waarin de man tegen wie Merlijn zo opkijkt gaandeweg steeds menselijker wordt. Een even ontroerend als hilarisch boek over een vader en een zoon.’

Deze komt ook in het boek. Fotograaf: Erik Smits.


STROOPBOEK

6 november 2018 – Voor wie zich afvroeg waarom ik mijn website een jaar lang niet heb geüpdatet. Release: 16 maart 2019.LIVE INTERVIEW

3 november 2017 – David Achter de Molen kennen we natuurlijk als zanger van de punkband John Coffey. Sinds kort heeft hij ook een nieuwe passie: klassieke muziek. Van een collega bij TivoliVredenburg, waar David werkt, kreeg hij mijn boek cadeau. Daarop nodigde hij me uit voor zijn podcast Klap van de Molen. Op 24 november om 19.30 uur, voor aanvang van een concert in de serie Pieces of Tomorrow (waar Messiaens Turangalîla wordt gespeeld), interviewt hij me voor die podcast live in TivoliVredenburg. En je kunt er dus gewoon bij zijn hè! Kom je ook?


OP PAD

24 oktober 2017 – Hallo lieve mensen. Tegenover de Bijenkorf in Utrecht is al een XXL Christmas Outlet Store verrezen dus jullie begrijpen dat boekhandels mij al maanden bestoken met de vraag of ik iets wil komen vertellen over kerstklassiekers zoals Messiah en het Weihnachtsoratorium. Hoewel ik eigenlijk tot de radicale fractie van het Santa Claus 'raus-kamp behoor, ben ik beslist de beroerdste niet, dus schraap ik alvast mijn keel voor een bescheiden wintertournette. Tijden volgen maar denk aan ‘de avonduren’:

17 november: Hyperion, Zwijndrecht
24 november: Cultureel Café, Dalfsen
12 december: Boekhandel Wagner, Sassenheim
13 december: Boekhandel Blokker, Heemstede
14 december: Algemene Boekhandel, Amersfoort
15 december: Boekhandel Roodbeen, Nijkerk

En ook leuk: op 9 en 10 december presenteer ik het jubileumprogramma van Kamerkoor Sjanton. Dat is een van de betere kamerkoren van Utrecht en ze zingen ook nog eens heel fijne muziek, dus komt allen naar de Geertekerk.


VRIJ NEDERLAND

28 juli 2017 Kijk nou! Vrij Nederland heeft mijn inmiddels tien maanden oude baby (wat vliegt de tijd!) Alles begint bij Bach gerecenseerd, en volgens het blad behoort het boek tot de beste non-fictie voor de zomer!

‘Wat Kerkhof bijzonder maakt: de nadruk ligt niet op provocerende antwoorden, op leuke anekdotes of sappige details, maar hij beantwoordt zijn vragen vanuit de muziek’, aldus Sander Pleij. Lees hier zijn recensie.


UITSTAPJES

27 juli 2017 – Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik hier wat heb gepost, maar ik heb niet stilgezeten. De afgelopen maanden heb ik niet alleen geschreven over klassieke muziek. 

Zo schreef ik voor de Volkskrant over Feyenoord (en hier nog meer, en nog meer), over Indiase muziek, had ik een scoop over een P.C. Hooftprijs-laureaat en schreef ik over de niet te onderschatten betekenis van Bassie en Adriaan voor mijn geboortestad Vlaardingen. Zie hier een screenshot (waarop ik ineens verdacht veel op Jesse Klaver lijk?) uit het bijbehorende filmpje.


Zelf werd ik ook nog een paar keer geïnterviewd. Zo was ik te gast op de Dansnacht van Radio 4. Het klassiekemuziekblad Luister (helaas niet online) sprak me over de 250 jaar geleden overleden componist Telemann, aan wie ik eerder dit stuk wijdde. Het magazine van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds maakte een dubbelinterview met Hans Heg en mij over de staat van de muziekkritiek. Heg, vijftig jaar ouder dan ik, was jarenlang muziekcriticus voor de Volkskrant. Ook dit stuk is helaas niet online terug te lezen.

Ik zei onder meer dit: ‘Noem me een missionaris, maar ik wil dat klassieke muziek relevant blijft. Als ik mijn generatiegenoten nú niet uitleg waarom die kunst belangrijk is, word ik een chroniqueur van het verval.’


UPDATE DEEL ZOVEEL

18 april 2017 – Het spijt me dat ik heb nagelaten u op de hoogte te houden van de gebeurtenissen de afgelopen maand. Het was met 23 lezingen in een maand nogal druk. Ondertussen verscheen er ook nog een prachtige recensie op Jalta, maakte ik op Radio 1 midden in de nacht reclame voor een ánder meesterwerk van Bach en, nu komt het mooiste, kwam in maart de vierde druk van Alles begint bij Bach uit. Ik ben blij en vereerd (en ik kijk uit naar de royalties)!

Hieronder ziet u een foto van de rij voor de inleiding die ik hield voor de Matthäus-Passion door het Noord Nederlands Orkest in de Oosterpoort. Volgens de organisatie was het voor het eerst dat een inleiding was uitverkocht. Gaaf. Voor een uitgebreid beeldverslag van de Grote Matthäus Terror Tour, klik hier.LEZINGENCIRCUS

23 maart 2017 – De lezing in Den Bosch die voor vanavond gepland stond, gaat helaas niet door. Er waren te weinig aanmeldingen. Zo kan het ook gaan. Gisteravond in Lisse was het wel volle bak, met veertig mensen kon er echt niemand meer bij. De les: de grootte van een stad of dorp zegt niets over de opkomst.

De Matthäus-tijd levert ook een hoop media-verzoeken op. Zo zat ik zondag in de uitzending van De Stemming bij L1 in Limburg en dinsdag (op de verjaardag van Bach) was ik in de ochtend op Radio Rijnmond en in de avond te zien op RTV Utrecht.


DE GROTE MATTHÄUS TERROR TOUR

3 maart 2017 – Verveel je je de komende anderhalve maand? Dan heb ik goed nieuws voor je. Merlijn komt naar je toe deze passietijd! De volgende lezingen (over Bach, over de Matthäus, tenzij anders aangegeven) zijn inmiddels bevestigd.

Stairway to Heaven, Utrecht, zo 5 maart, 16.00 (in opdracht van Collegium Musicum Traiectum)
Boekhandel Praamstra, Deventer, do 16 maart, 20.30
Dominicanen, Maastricht, zo 19 maart, 16.00

Het Muzieklokaal, Utrecht, di 21 maart, 13.00 (in kader van de Happy Bachdag)
Grimbergen Boeken, Lisse, wo 22 maart, 19.30
Boekhandel Heinen, 's-Hertogenbosch, do 23 maart, 19.30

Post Scriptum, Schiedam, vr 24 maart, 20.00

De koperen tuin, Goes, za 25 maart, 15.00

Boekhandel Jacques Baas, Driebergen, zo 26 maart, 14.00
Boekhandel Van Ravenswaay, Bunnik, di 28 maart, 20.00
Libris, Woerden, wo 29 maart, 19.30 uur
Dekker van de Vegt boekverkopers, Nijmegen, do 30 maart, 19.30
Bek Boeken & Bijzonders, Veghel, za 1 april, 14.00 uur
Huis deBuren, Brussel, di 4 april, 18.00 (column over de Negende symfonie van Beethoven)
Kramer en Van Doorn, Zeist, wo 5 april, 20.00
Kennemer Boekhandel, Haarlem, do 6 april, 20.00
De Harmonie, Leeuwarden, vr 7 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Van der Velde (A-kerkhof), Groningen, za 8 april, tijdstip volgt (vroege middag)
De Lawei, Drachten, za 8 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Boekhandel Stumpel, Almere, zo 9 april, 14.00
Van der Velde, Assen, di 11 april, 14.00
Atlas Theater, Emmen, di 11 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Kramer, Winterswijk, wo 12 april, 20.00
Oosterpoort, Groningen, do 13 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
NNO Groningen, Oosterpoort, vr 14 april, 12.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Nationaal Orgelmuseum, Elburg, za 22 april, 14.00
Jong Rusko Dag, Parnassos, Utrecht, za 22 april, 19.30 (besloten, voor [oud-]leden van het USKO)


INDONESIË

11 januari 2017 – Leuk nieuws: Alles begint bij Bach gaat naar Indonesië! Nee, het boek wordt (nog?) niet in het Bahasa vertaald, ik ga er op tournee. Het Erasmus Huis in Jakarta heeft mij uitgenodigd om een programma te maken rond Bach. Ik vertel wie hij was, wat er bijzonder was aan zijn muziek. En nog mooier: violiste Merel Vercammen en cellist Joachim Eijlander laten dat hóren.

De optredens vinden plaats in Jakarta (Erasmus Huis, 25 januari), Surabaya (Hotel Majapahit, 26 januari) en Lampung (Universitas Bandar Lampung, 28 januari). Toegang is gratis op alle locaties.


MUZIEKWIJZER

29 december 2016 – Het spijt me dat ik niet tijdig heb aangekondigd dat ik de hele week (dus al sinds maandag ja) te horen ben op Radio 4, en wel in het programma Muziekwijzer (Omroep Max). Steeds rond de klok van 15.05 uur kies ik een stuk uit en probeer ik daar iets zinnigs over te zeggen. Vandaag kun je me zelfs twee keer horen, want De Klassieken herhaalt de best beluisterde 'Klassieke Harten' en blijkbaar is een fragment van mij erg vaak online aangeklikt. Luister het hier terug.


2016

21 december 2016 – Het jaar is bijna voorbij en de meeste beschaafde hoogopgeleide Nederlanders zijn het erover eens dat het allemaal niet best was. Syrië, Trump, aanslagen. Ongeveer ieder popidool ging dood (de grootste was 1,60 meter) en ook Nikolaus Harnoncourt, Pierre Boulez, Johan Cruijff en Eddy Wally moeten we nu missen. Op dit moment wordt op Twitter de hashtag #dingendiewelleukwarenin2016 gebruikt.

Voor mij was dit jaar toch best wel leuk. Een boek uit, dat nu al aan de derde druk toe is. En ondertussen schrijf ik heel de Volkskrant vol (kijk hier maar, en hier, en hier, en hier), dus hebben we ook het biootje op de achterkant wat aangepast:


UPDATE

15 december 2016 – Ik zal eens een update geven over hoe het er zo voorstaat met mijn boek. Allereerst: de derde druk is binnen, hoera! Verder werd Alles begint bij Bach getipt door Doelen Magazine en het (best wel grote) Kunst & Cultuur Magazine van AVRO-TROS. Binnenkort komt er ook een interview in Flow Magazine. Ik kwam mijzelf zelfs tegen in de Quote (gelezen door Edwin ‘Ome Willem’ Rutten, #lifegoals!).

Niet alles gaat goed. Mijn doorbraak in België laat vooralsnog op zich wachten. Was ik begin deze week eindelijk eens te horen op Klara (de Vlaamse Radio 4), was er een probleem met de verbinding: ik hoorde mijn eigen stem keihard terug met een vertraging van twee seconden, waardoor ik maar een beetje moest gokken wat de interviewer aan me vroeg. Ik hoop dat het interview niet terug te luisteren is, ik ga het in ieder geval niet voor u opzoeken.

Om toch nog vrolijk te eindigen: dit interview in het Groot Vlaardingen (ik was Vlaardinger van de Week, ja ja) is goud. De verslaggeefster ging er met gestrekt been in:


 

PHILIP GLASS

6 december 2016 – Gisteren stond dan echt mijn allerlaatste stuk in NRC: een interview met Philip Glass. Ik sprak hem in augustus en het was leuk. Lees het hier. Hieronder zie je alvast een plaatje van de krant (ik hou ervan om foto’s te maken van kranten).


VLAARDINGER VAN DE WEEK

2 december 2016 – Ik heb er dertig jaar op moeten wachten maar ineens krijg ik van alle kanten erkenning in mijn geboortestad. De website De Vlaardinger heeft mijn boek gelezen en deelt vandaag vijf haringen (in plaats van vijf sterren) uit aan mijn boek. En volgende week ben ik ook nog Vlaardinger van de Week in het huis-aan-huisblad der huis-aan-huisbladen: Groot Vlaardingen.


INTERVIEW

14 november 2016 Ik durf het haast niet te zeggen maar er is weer een nieuw interview met mij opgedoken. Het staat vandaag in het Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander, het Haarlems en het Noordhollands Dagblad. Lees het hier.


BOEKENKRANT

12 november 2016 – Wow. Dit is letterlijk de mooiste recensie tot nu toe, verschenen in de Boekenkrant. Wat mooi gemaakt, en wat ben ik hier blij mee!


MEER MOOIS

11 november 2016 – Het is een mooie dag. Gisteravond verscheen er weer een zeer lovende recensie over Alles begint bij Bach, deze keer op Cleeft. Het boek wordt beoordeeld met een 8. Vooral deze opmerking vind ik fijn: ‘Zo toegankelijk als Kerkhof schrijft, is dit boek zelfs geschikt voor het middelbaar onderwijs.’

Ook verscheen gisteren een leuke podcast over het boek: ik was te gast in Het Verhaal. Je kunt het hier beluisteren op Soundcloud.

En om het af te maken: vandaag staat mijn eerste stuk als nieuwe klassiekemuziekman in de Volkskrant, over de prachtige productie Jephtha van De Nationale Opera. Ik zeg altijd: het leven is hoofdzakelijk leuk. Mijn vader houdt het op ‘het leven is een feest.’ Zou hij dan toch gelijk hebben?


TRANSFER

26 oktober 2016 – Misschien had je het al op Twitter of Facebook gelezen, maar: leuk nieuws! In november verruil ik de kolommen van NRC voor die van de Volkskrant, waar ik freelance (zoals nu voor het avondblad) over klassieke muziek ga schrijven. Ik heb er enorm veel zin in.


HET LAND IN (2)

25 oktober 2016 – Er zijn wat nieuwe leuke optredens bij gekomen. Op 11 november hou ik in het Concertgebouw in Amsterdam een pauzeverhaal in de Julianafoyer over de Sacre du printemps. Het St. Petersburg Filharmonisch Orkest speelt Stravinskys meesterwerk en voor de pauze klinkt een andere favoriet: het Pianoconcert in G van Ravel.

Iets anders waar ik me heel erg op verheug is een optreden in Donner in Rotterdam, vrijdagavond 25 november. Dat doe ik samen met Emy Koopman. Zij debuteerde onlangs met haar roman Orewoet. Een van de beste romans die ik de afgelopen jaren heb gelezen, en ook een boek dat alles in zich heeft om een leeslijstklassieker te worden. Wees erbij! 

Maar eerst: zaterdag 29 oktober ben ik om 16.00 uur te gast in Hijman Ongerijmd in Arnhem en donderdag 10 oktober ben ik vanaf 19.30 in Kooyker in Leiden.


VOLKSKRANT

17 oktober 2016 – Kijk nou! Een interview in de Volkskrant. Ik ben zeer vereerd. En het is nog een heel leuk stuk ook! Ik betoog onder meer dat de klassieke concertzaal heel wat toleranter is dan de gemiddelde nachtclub. Ik mag gewoon naar binnen in mijn capuchontrui.


OP TELEVISIE

15 oktober 2016 – Gisteravond was ik te zien op Nederland 2. Het ging over requiems. Hier kun je de uitzending terugkijken (item vanaf ongeveer 6.20 minuten). Het ging er wild aan toe.


VIJF STERREN

14 oktober 2016 – Wat een mooie recensie op 8weekly! Ik word er altijd heel blij van als ik merk dat mensen het boek grondig hebben gelezen, en zeker als het oordeel dan zo positief uitvalt. Hier moet ik toch een beetje van blozen: ‘De minister zou Alles begint bij Bach in de bovenbouw gratis uit moeten delen. (...) Een welluidend schot in de roos.’ Lees de vijfsterrenreview hier.

Woensdag stond er ook nog een interview op de website van CJP. We hadden het over NWA. En – surprise! – Bach. En als of dat nog niet genoeg is, kom ik vanavond als God het wil op de nationale televisie. Nederland 2, 19.20, in een uitzending over de Hart en Ziel Lijst van Radio 4. Het item ging over de populariteit van het requiem, waar ik ook over schrijf in mijn boek.


TIP VAN DE MAAND

5 oktober 2016 – Broese, de grootste winkel van Utrecht, heeft mijn boek gekozen tot Tip van de Maand! Een eigen rekje voor Alles begint bij Bach: wat een eer!


VIER STERREN IN DE TELEGRAAF

3 oktober 2016 – Ik zag er toch een beetje tegenop om 30 te worden. Gelukkig ben ik in De Telegraaf nog een dagje 29. De krant deelt vandaag vier sterren uit aan Alles begint bij Bach: Kerkhof weet boven alles te enthousiasmeren. Het leest als een warm pleidooi voor klassiek en dat is in deze tijd broodnodig. Wat een fijn verjaardagscadeau! Lees hier de volledige recensie.


HET LAND IN

2 oktober 2016 – Na geslaagde lezingen in Dordrecht (Bachfestival), Brussel (Huis deBuren) en Amsterdam (Spui25) staan er nog een paar leuke evenementen gepland. Utrechters die de presentatie hebben gemist kunnen op vrijdag 7 oktober vanaf 17.00 uur terecht in Het Muzieklokaal. Zaterdag 8 oktober spreek ik op de Bachdag Amersfoort in de Lutherse Kerk (aanvang 12.30). Vrijdag 21 oktober ben ik vanaf 20.00 uur all yours in het fijne Boekhuis Aalsmeer. Arnhemmers zijn zaterdag 29 oktober welkom voor een lezing en signeersessie in Hijman Ongerijmd (vanaf 16.00 uur). Donderdag 10 november kunnen Leidenaren terecht in Kooyker, ik spreek en signeer daar vanaf 19.30 uur.

De tweede druk ziet er overigens net wat anders uit, zoals je op het plaatje kunt zien. De quote van Jaap van Zweden staat nu op de voorkant.


LOF IN HET AD

30 september 2016 – Het feest duurt voort! Gisteren prees het Algemeen Dagblad mijn boek Alles begint bij Bach in de rubriek 5 redenen om thuis te blijven. Het stukje werd doorgeplaatst in Tubantia, de PZC, het Eindhovens DagbladDe StentorDe Gelderlander en het Brabants Dagblad: 

‘Muziekjournalist Merlijn Kerkhof (1986) is tijdens klassieke concerten vaak de jongste in de zaal. Tijd voor wat ontwikkelingswerk, dacht Kerkhof, en hij schreef het boek Alles begint bij Bach, waarin hij pakkend en humorvol uitlegt wat de kracht van klassieke muziek is en waarom het niet eng en exotisch is.’ Amen! 

En alsof dat nog niet genoeg was stond er vandaag ook een heel leuk interview in het Nederlands Dagblad. Over mijn orgelliefde, het gebrek aan beroemde Nederlandse componisten (en de oorzaak daarvan: het calvinisme) en de partituur als de Heilige Schrift. Lees het hier op Blendle!


COVERBABE

28 september 2016 Haro Kraak en ik begonnen in 2011 samen aan de master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Haro kwam bij de Volkskrant terecht, ik bij NRC. Deze maand debuteerden we allebei, nog net voor onze 30ste verjaardagen; ik met Alles begint bij Bach, Haro met zijn roman Lekhoofd. Folia, het magazine van de UvA en de HvA, maakte een dubbelinterview met ons. Over onze studie, het schrijverschap en de spannende eerste weken van een debutant.

Haro, nadat ik opmerkte dat hij competitief is ingesteld: ‘Ik leg mezelf heel veel druk op en word heel zenuwachtig als andere mensen allemaal dingen presteren. Dan wil ik dat ook.’ En ik, nadat Haro over de feedbackrondes in ons klasje begon en zei dat ik wel erg scherp uit de hoek kon komen: ‘Ik ben niet diplomatiek. Ik heb er best een hekel aan als mensen mij niet de waarheid zeggen, dus probeer ik zelf het goede voorbeeld te geven.


LOF IN NRC

24 september 2016 – Jippie! Ook Elsbeth Etty vindt Alles begint bij Bach leuk! Ze schrijft er vandaag over in haar (korte) rubriek in NRC Weekend waarin ze grasduint door de stapel nieuw binnengekomen boeken. Ze spreekt van een jubelend enthousiasme’. Kerkhofs gids is even informatief als geestdriftig. Ook nuttig bij muzieklessen op scholen.

Voor wie een langer stuk over het boek wil lezen: online kwam ik deze recensie tegen van Wouter Steenbeek, die net als ik in Utrecht muziekwetenschap studeerde (hij was me een paar jaar voor). Ik citeer:

Mijn gevoel bij Merlijn Kerkhof was altijd: geen domme jongen, maar niet uitzonderlijk in zijn schrijftalent of vakkennis. Het was dat hij een vlottere babbel had, anders had ik net zo goed op die stoel kunnen zitten. Na de eerste paar hoofdstukken van dit boek was ik daar niet meer zo zeker van. Man, wat kan die gozer schrijven! Het leest als een trein, op een manier die studieboeken niet vaak doen. Een kwestie wordt bij de staart gevat, schematisch weergegeven met de efficiëntie van een metrokaart, uitgelegd in taal zo helder als pompwater en verluchtigd met sprekende metaforen en onorthodoxe formuleringen, die met een voorbeeldig gevoel voor dosering gebruikt zijn.

Merlijn Kerkhof had met dit mooie boek één hoofddoel: de lezer aan het luisteren krijgen. Ik zou statistisch onderzoek moeten doen om uit te vinden of dat gelukt is, maar de luisteraar enthousiasmeren kan hij als haast geen ander. In een boek dat is ontstaan uit losse stukjes maar de samenhang van een goed wetenschappelijk artikel kent, doet hij wat wij muziekwetenschappers eigenlijk allemaal moeten doen: de rest van de mensheid duidelijk maken waarom ons vakgebied zin heeft. De wereld is vervuld van muziek, bijna iedereen luistert ernaar, maar in de roes van je eigen bezigheden houdt de gemiddelde luisteraar geen zicht op de context. Gelukkig zijn wij er nog om uit te leggen hoe muziek werkt, waar muziek vandaan komt, wat er in muziek gebeurt en hoe de ene muziek de andere niet is. Sommige mensen zijn in dat uitleggen heel goed. Nieuwelingen: koop dit boek, maak er je vademecum van, lees het stuk, maar luister vooral naar de vele uren muziek die het voor je ontsluit!’ Lees de complete recensie hier.


IN DE MEDIA

23 september 2016 – Alles begint bij Bach heeft al op veel media-belangstelling mogen rekenen. Tijd voor een klein overzichtje. Ik werd onder meer geïnterviewd door 24classics en mocht vijf dagen lang mijn favoriete muziek uitkiezen in Het Klassieke Hart op Radio 4 (De Klassieken). Ik schoof aan bij De Nieuws BV, bij Radio Rijnmond, bij De Ochtend van 4, bij Frank <3 op 3FM, Voor de dag, Podium op Vier en er stond een interview in het AD/Rotterdams Dagblad (niet op Blendle, sorry). Ik was te gast in Het Klankcafé, mijn boek kwam langs in Vrije geluiden en NRC nodigde me uit om naar aanleiding van de release van het boek een artikel te schrijven waarin ik acht stukken tip die het leven volgens mij de moeite waard maken.

Er komt nog veel moois aan. We zijn nog maar net begonnen.


TWEEDE DRUK!

21 september 2016 – Goed nieuws. Er komt een tweede druk! (Het boek is immers al een week oud.) Om eerlijk te zijn: ik weet niet wat me overkomt. Ik krijg uit het hele land foto’s doorgestuurd van mensen die Alles begint bij Bach hebben gespot. Ik vond mijn boek op de tafel bij de ingang bij Broese, de grootste boekhandel van Utrecht, ik zag het mooi gepresenteerd liggen bij Donner (voor een jongen uit de buurt van Rotterdam is er geen grotere eer). En het ligt zelfs bij de AKO! Je kunt het dus ook gewoon op stations krijgen. Wat een ontzettend goed gevoel.THE MORNING AFTER

15 september 2016 – Gisteravond. Wat. Een. Feest! 

Eindelijk is het er. De presentatie was magisch. Lisa Jacobs, Remy van Kesteren, de Utrechtse Studenten Cantorij: iedereen speelde of zong zo mooi. Dank jullie wel. Er waren om en nabij de 250 mensen, om 18.00 uur, terwijl het buiten 32 graden was en ik op ongeveer 100 bezoekers had gerekend. Wow. Zoveel vrienden. Mensen die ik niet persoonlijk kende en helemaal uit Loosduinen waren gekomen voor de presentatie en een lieve kaart hadden gemaakt. Er was zelfs een vriend helemaal uit Moskou overgekomen. Te gek.

Ik was al gewaarschuwd: het is als een trouwerij, zoveel gasten die je lang zou willen spreken, maar voor wie je maar heel kort de tijd hebt omdat er al een lange rij staat (ik wil niet klagen maar ik heb wel kramp in mijn hand en schrijf vanaf vandaag met links). Dank dat jullie er allemaal waren.


RELEASEPARTY

20 augustus 2016 – Hoera! Op 14 september verschijnt mijn eerste boek: Alles begint bij Bach. Het is een inleiding tot de klassieke muziek voor wie er nog weinig of zelfs helemaal niets van weet (of beter gezegd: voor wie er niets van dénkt te weten). Maar het is ook een pamflet: ik wil je naar de concertzaal lokken. Geen betere plek dus om het boek te presenteren dan de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Het feestje begint om 18.00 uur. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de componist Michel van der Aa. Natuurlijk is er live muziek, onder meer van harpsensatie Remy van Kesteren (ja, die van Wie is de mol). En natuurlijk is er Bach. Iedereen is welkom en de toegang is uiteraard gratis. Kom je ook? Ja? Leuk! Hier kun je (eventueel) laten weten dat je komt.