NIEUWS

STROOPBOEK

6 november 2018 – Voor wie zich afvroeg waarom ik mijn website een jaar lang niet heb geüpdatet. Release: 15 maart 2019.LIVE INTERVIEW

3 november 2017 – David Achter de Molen kennen we natuurlijk als zanger van de punkband John Coffey. Sinds kort heeft hij ook een nieuwe passie: klassieke muziek. Van een collega bij TivoliVredenburg, waar David werkt, kreeg hij mijn boek cadeau. Daarop nodigde hij me uit voor zijn podcast Klap van de Molen. Op 24 november om 19.30 uur, voor aanvang van een concert in de serie Pieces of Tomorrow (waar Messiaens Turangalîla wordt gespeeld), interviewt hij me voor die podcast live in TivoliVredenburg. En je kunt er dus gewoon bij zijn hè! Kom je ook?


OP PAD

24 oktober 2017 – Hallo lieve mensen. Tegenover de Bijenkorf in Utrecht is al een XXL Christmas Outlet Store verrezen dus jullie begrijpen dat boekhandels mij al maanden bestoken met de vraag of ik iets wil komen vertellen over kerstklassiekers zoals Messiah en het Weihnachtsoratorium. Hoewel ik eigenlijk tot de radicale fractie van het Santa Claus 'raus-kamp behoor, ben ik beslist de beroerdste niet, dus schraap ik alvast mijn keel voor een bescheiden wintertournette. Tijden volgen maar denk aan ‘de avonduren’:

17 november: Hyperion, Zwijndrecht
24 november: Cultureel Café, Dalfsen
12 december: Boekhandel Wagner, Sassenheim
13 december: Boekhandel Blokker, Heemstede
14 december: Algemene Boekhandel, Amersfoort
15 december: Boekhandel Roodbeen, Nijkerk

En ook leuk: op 9 en 10 december presenteer ik het jubileumprogramma van Kamerkoor Sjanton. Dat is een van de betere kamerkoren van Utrecht en ze zingen ook nog eens heel fijne muziek, dus komt allen naar de Geertekerk.


VRIJ NEDERLAND

28 juli 2017 Kijk nou! Vrij Nederland heeft mijn inmiddels tien maanden oude baby (wat vliegt de tijd!) Alles begint bij Bach gerecenseerd, en volgens het blad behoort het boek tot de beste non-fictie voor de zomer!

‘Wat Kerkhof bijzonder maakt: de nadruk ligt niet op provocerende antwoorden, op leuke anekdotes of sappige details, maar hij beantwoordt zijn vragen vanuit de muziek’, aldus Sander Pleij. Lees hier zijn recensie.


UITSTAPJES

27 juli 2017 – Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik hier wat heb gepost, maar ik heb niet stilgezeten. De afgelopen maanden heb ik niet alleen geschreven over klassieke muziek. 

Zo schreef ik voor de Volkskrant over Feyenoord (en hier nog meer, en nog meer), over Indiase muziek, had ik een scoop over een P.C. Hooftprijs-laureaat en schreef ik over de niet te onderschatten betekenis van Bassie en Adriaan voor mijn geboortestad Vlaardingen. Zie hier een screenshot (waarop ik ineens verdacht veel op Jesse Klaver lijk?) uit het bijbehorende filmpje.


Zelf werd ik ook nog een paar keer geïnterviewd. Zo was ik te gast op de Dansnacht van Radio 4. Het klassiekemuziekblad Luister (helaas niet online) sprak me over de 250 jaar geleden overleden componist Telemann, aan wie ik eerder dit stuk wijdde. Het magazine van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds maakte een dubbelinterview met Hans Heg en mij over de staat van de muziekkritiek. Heg, vijftig jaar ouder dan ik, was jarenlang muziekcriticus voor de Volkskrant. Ook dit stuk is helaas niet online terug te lezen.

Ik zei onder meer dit: ‘Noem me een missionaris, maar ik wil dat klassieke muziek relevant blijft. Als ik mijn generatiegenoten nú niet uitleg waarom die kunst belangrijk is, word ik een chroniqueur van het verval.’


UPDATE DEEL ZOVEEL

18 april 2017 – Het spijt me dat ik heb nagelaten u op de hoogte te houden van de gebeurtenissen de afgelopen maand. Het was met 23 lezingen in een maand nogal druk. Ondertussen verscheen er ook nog een prachtige recensie op Jalta, maakte ik op Radio 1 midden in de nacht reclame voor een ánder meesterwerk van Bach en, nu komt het mooiste, kwam in maart de vierde druk van Alles begint bij Bach uit. Ik ben blij en vereerd (en ik kijk uit naar de royalties)!

Hieronder ziet u een foto van de rij voor de inleiding die ik hield voor de Matthäus-Passion door het Noord Nederlands Orkest in de Oosterpoort. Volgens de organisatie was het voor het eerst dat een inleiding was uitverkocht. Gaaf. Voor een uitgebreid beeldverslag van de Grote Matthäus Terror Tour, klik hier.LEZINGENCIRCUS

23 maart 2017 – De lezing in Den Bosch die voor vanavond gepland stond, gaat helaas niet door. Er waren te weinig aanmeldingen. Zo kan het ook gaan. Gisteravond in Lisse was het wel volle bak, met veertig mensen kon er echt niemand meer bij. De les: de grootte van een stad of dorp zegt niets over de opkomst.

De Matthäus-tijd levert ook een hoop media-verzoeken op. Zo zat ik zondag in de uitzending van De Stemming bij L1 in Limburg en dinsdag (op de verjaardag van Bach) was ik in de ochtend op Radio Rijnmond en in de avond te zien op RTV Utrecht.


DE GROTE MATTHÄUS TERROR TOUR

3 maart 2017 – Verveel je je de komende anderhalve maand? Dan heb ik goed nieuws voor je. Merlijn komt naar je toe deze passietijd! De volgende lezingen (over Bach, over de Matthäus, tenzij anders aangegeven) zijn inmiddels bevestigd.

Stairway to Heaven, Utrecht, zo 5 maart, 16.00 (in opdracht van Collegium Musicum Traiectum)
Boekhandel Praamstra, Deventer, do 16 maart, 20.30
Dominicanen, Maastricht, zo 19 maart, 16.00

Het Muzieklokaal, Utrecht, di 21 maart, 13.00 (in kader van de Happy Bachdag)
Grimbergen Boeken, Lisse, wo 22 maart, 19.30
Boekhandel Heinen, 's-Hertogenbosch, do 23 maart, 19.30

Post Scriptum, Schiedam, vr 24 maart, 20.00

De koperen tuin, Goes, za 25 maart, 15.00

Boekhandel Jacques Baas, Driebergen, zo 26 maart, 14.00
Boekhandel Van Ravenswaay, Bunnik, di 28 maart, 20.00
Libris, Woerden, wo 29 maart, 19.30 uur
Dekker van de Vegt boekverkopers, Nijmegen, do 30 maart, 19.30
Bek Boeken & Bijzonders, Veghel, za 1 april, 14.00 uur
Huis deBuren, Brussel, di 4 april, 18.00 (column over de Negende symfonie van Beethoven)
Kramer en Van Doorn, Zeist, wo 5 april, 20.00
Kennemer Boekhandel, Haarlem, do 6 april, 20.00
De Harmonie, Leeuwarden, vr 7 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Van der Velde (A-kerkhof), Groningen, za 8 april, tijdstip volgt (vroege middag)
De Lawei, Drachten, za 8 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Boekhandel Stumpel, Almere, zo 9 april, 14.00
Van der Velde, Assen, di 11 april, 14.00
Atlas Theater, Emmen, di 11 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Kramer, Winterswijk, wo 12 april, 20.00
Oosterpoort, Groningen, do 13 april, 17.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
NNO Groningen, Oosterpoort, vr 14 april, 12.30 (toelichting voor bezoekers van de Matthäus door het Noord Nederlands Orkest)
Nationaal Orgelmuseum, Elburg, za 22 april, 14.00
Jong Rusko Dag, Parnassos, Utrecht, za 22 april, 19.30 (besloten, voor [oud-]leden van het USKO)

Oké groetjes!! 


TOUR

7 februari 2017 – Ik ben alweer een week terug uit Indonesië maar nog niet helemaal bijgekomen. Wat was het gaaf om met zulke goede, leuke en flexibele kamermusici als Merel Vercammen en Joachim Eijlander te werken en om met hen het Bach-evangelie te verspreiden.

Bij De ochtend van 4 op Radio 4 vertelde ik al over onze belevenissen: onze gezichten hingen op levensgrote doeken door de steden waar we optraden, we zijn op zeker meer dan duizend selfies vastgelegd. En jong publiek voor klassieke muziek? Dat is in Indonesië dus helemaal geen probleem. Iedereen luisterde onbevangen, of we nou Bach speelde of nieuwe muziek. En de gemiddelde leeftijd zal steeds rond de 20 hebben gelegen.


INDONESIË

11 januari 2017 – Leuk nieuws: Alles begint bij Bach gaat naar Indonesië! Nee, het boek wordt (nog?) niet in het Bahasa vertaald, ik ga er op tournee. Het Erasmus Huis in Jakarta heeft mij uitgenodigd om een programma te maken rond Bach. Ik vertel wie hij was, wat er bijzonder was aan zijn muziek. En nog mooier: violiste Merel Vercammen en cellist Joachim Eijlander laten dat hóren.

De optredens vinden plaats in Jakarta (Erasmus Huis, 25 januari), Surabaya (Hotel Majapahit, 26 januari) en Lampung (Universitas Bandar Lampung, 28 januari). Toegang is gratis op alle locaties.


MUZIEKWIJZER

29 december 2016 – Het spijt me dat ik niet tijdig heb aangekondigd dat ik de hele week (dus al sinds maandag ja) te horen ben op Radio 4, en wel in het programma Muziekwijzer (Omroep Max). Steeds rond de klok van 15.05 uur kies ik een stuk uit en probeer ik daar iets zinnigs over te zeggen. Vandaag kun je me zelfs twee keer horen, want De Klassieken herhaalt de best beluisterde 'Klassieke Harten' en blijkbaar is een fragment van mij erg vaak online aangeklikt. Luister het hier terug.


2016

21 december 2016 – Het jaar is bijna voorbij en de meeste beschaafde hoogopgeleide Nederlanders zijn het erover eens dat het allemaal niet best was. Syrië, Trump, aanslagen. Ongeveer ieder popidool ging dood (de grootste was 1,60 meter) en ook Nikolaus Harnoncourt, Pierre Boulez, Johan Cruijff en Eddy Wally moeten we nu missen. Op dit moment wordt op Twitter de hashtag #dingendiewelleukwarenin2016 gebruikt.

Voor mij was dit jaar toch best wel leuk. Een boek uit, dat nu al aan de derde druk toe is. En ondertussen schrijf ik heel de Volkskrant vol (kijk hier maar, en hier, en hier, en hier), dus hebben we ook het biootje op de achterkant wat aangepast:


UPDATE

15 december 2016 – Ik zal eens een update geven over hoe het er zo voorstaat met mijn boek. Allereerst: de derde druk is binnen, hoera! Verder werd Alles begint bij Bach getipt door Doelen Magazine en het (best wel grote) Kunst & Cultuur Magazine van AVRO-TROS. Binnenkort komt er ook een interview in Flow Magazine. Ik kwam mijzelf zelfs tegen in de Quote (gelezen door Edwin ‘Ome Willem’ Rutten, #lifegoals!).

Niet alles gaat goed. Mijn doorbraak in België laat vooralsnog op zich wachten. Was ik begin deze week eindelijk eens te horen op Klara (de Vlaamse Radio 4), was er een probleem met de verbinding: ik hoorde mijn eigen stem keihard terug met een vertraging van twee seconden, waardoor ik maar een beetje moest gokken wat de interviewer aan me vroeg. Ik hoop dat het interview niet terug te luisteren is, ik ga het in ieder geval niet voor u opzoeken.

Om toch nog vrolijk te eindigen: dit interview in het Groot Vlaardingen (ik was Vlaardinger van de Week, ja ja) is goud. De verslaggeefster ging er met gestrekt been in:


 

PHILIP GLASS

6 december 2016 – Gisteren stond dan echt mijn allerlaatste stuk in NRC: een interview met Philip Glass. Ik sprak hem in augustus en het was leuk. Lees het hier. Hieronder zie je alvast een plaatje van de krant (ik hou ervan om foto’s te maken van kranten).


VLAARDINGER VAN DE WEEK

2 december 2016 – Ik heb er dertig jaar op moeten wachten maar ineens krijg ik van alle kanten erkenning in mijn geboortestad. De website De Vlaardinger heeft mijn boek gelezen en deelt vandaag vijf haringen (in plaats van vijf sterren) uit aan mijn boek. En volgende week ben ik ook nog Vlaardinger van de Week in het huis-aan-huisblad der huis-aan-huisbladen: Groot Vlaardingen.


INTERVIEW

14 november 2016 Ik durf het haast niet te zeggen maar er is weer een nieuw interview met mij opgedoken. Het staat vandaag in het Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander, het Haarlems en het Noordhollands Dagblad. Lees het hier.


BOEKENKRANT

12 november 2016 – Wow. Dit is letterlijk de mooiste recensie tot nu toe, verschenen in de Boekenkrant. Wat mooi gemaakt, en wat ben ik hier blij mee!


MEER MOOIS

11 november 2016 – Het is een mooie dag. Gisteravond verscheen er weer een zeer lovende recensie over Alles begint bij Bach, deze keer op Cleeft. Het boek wordt beoordeeld met een 8. Vooral deze opmerking vind ik fijn: ‘Zo toegankelijk als Kerkhof schrijft, is dit boek zelfs geschikt voor het middelbaar onderwijs.’

Ook verscheen gisteren een leuke podcast over het boek: ik was te gast in Het Verhaal. Je kunt het hier beluisteren op Soundcloud.

En om het af te maken: vandaag staat mijn eerste stuk als nieuwe klassiekemuziekman in de Volkskrant, over de prachtige productie Jephtha van De Nationale Opera. Ik zeg altijd: het leven is hoofdzakelijk leuk. Mijn vader houdt het op ‘het leven is een feest.’ Zou hij dan toch gelijk hebben?


TRANSFER

26 oktober 2016 – Misschien had je het al op Twitter of Facebook gelezen, maar: leuk nieuws! In november verruil ik de kolommen van NRC voor die van de Volkskrant, waar ik freelance (zoals nu voor het avondblad) over klassieke muziek ga schrijven. Ik heb er enorm veel zin in.


HET LAND IN (2)

25 oktober 2016 – Er zijn wat nieuwe leuke optredens bij gekomen. Op 11 november hou ik in het Concertgebouw in Amsterdam een pauzeverhaal in de Julianafoyer over de Sacre du printemps. Het St. Petersburg Filharmonisch Orkest speelt Stravinskys meesterwerk en voor de pauze klinkt een andere favoriet: het Pianoconcert in G van Ravel.

Iets anders waar ik me heel erg op verheug is een optreden in Donner in Rotterdam, vrijdagavond 25 november. Dat doe ik samen met Emy Koopman. Zij debuteerde onlangs met haar roman Orewoet. Een van de beste romans die ik de afgelopen jaren heb gelezen, en ook een boek dat alles in zich heeft om een leeslijstklassieker te worden. Wees erbij! 

Maar eerst: zaterdag 29 oktober ben ik om 16.00 uur te gast in Hijman Ongerijmd in Arnhem en donderdag 10 oktober ben ik vanaf 19.30 in Kooyker in Leiden.


VOLKSKRANT

17 oktober 2016 – Kijk nou! Een interview in de Volkskrant. Ik ben zeer vereerd. En het is nog een heel leuk stuk ook! Ik betoog onder meer dat de klassieke concertzaal heel wat toleranter is dan de gemiddelde nachtclub. Ik mag gewoon naar binnen in mijn capuchontrui.


OP TELEVISIE

15 oktober 2016 – Gisteravond was ik te zien op Nederland 2. Het ging over requiems. Hier kun je de uitzending terugkijken (item vanaf ongeveer 6.20 minuten). Het ging er wild aan toe.


VIJF STERREN

14 oktober 2016 – Wat een mooie recensie op 8weekly! Ik word er altijd heel blij van als ik merk dat mensen het boek grondig hebben gelezen, en zeker als het oordeel dan zo positief uitvalt. Hier moet ik toch een beetje van blozen: ‘De minister zou Alles begint bij Bach in de bovenbouw gratis uit moeten delen. (...) Een welluidend schot in de roos.’ Lees de vijfsterrenreview hier.

Woensdag stond er ook nog een interview op de website van CJP. We hadden het over NWA. En – surprise! – Bach. En als of dat nog niet genoeg is, kom ik vanavond als God het wil op de nationale televisie. Nederland 2, 19.20, in een uitzending over de Hart en Ziel Lijst van Radio 4. Het item ging over de populariteit van het requiem, waar ik ook over schrijf in mijn boek.


TIP VAN DE MAAND

5 oktober 2016 – Broese, de grootste winkel van Utrecht, heeft mijn boek gekozen tot Tip van de Maand! Een eigen rekje voor Alles begint bij Bach: wat een eer!


VIER STERREN IN DE TELEGRAAF

3 oktober 2016 – Ik zag er toch een beetje tegenop om 30 te worden. Gelukkig ben ik in De Telegraaf nog een dagje 29. De krant deelt vandaag vier sterren uit aan Alles begint bij Bach: Kerkhof weet boven alles te enthousiasmeren. Het leest als een warm pleidooi voor klassiek en dat is in deze tijd broodnodig. Wat een fijn verjaardagscadeau! Lees hier de volledige recensie.


HET LAND IN

2 oktober 2016 – Na geslaagde lezingen in Dordrecht (Bachfestival), Brussel (Huis deBuren) en Amsterdam (Spui25) staan er nog een paar leuke evenementen gepland. Utrechters die de presentatie hebben gemist kunnen op vrijdag 7 oktober vanaf 17.00 uur terecht in Het Muzieklokaal. Zaterdag 8 oktober spreek ik op de Bachdag Amersfoort in de Lutherse Kerk (aanvang 12.30). Vrijdag 21 oktober ben ik vanaf 20.00 uur all yours in het fijne Boekhuis Aalsmeer. Arnhemmers zijn zaterdag 29 oktober welkom voor een lezing en signeersessie in Hijman Ongerijmd (vanaf 16.00 uur). Donderdag 10 november kunnen Leidenaren terecht in Kooyker, ik spreek en signeer daar vanaf 19.30 uur.

De tweede druk ziet er overigens net wat anders uit, zoals je op het plaatje kunt zien. De quote van Jaap van Zweden staat nu op de voorkant.


LOF IN HET AD

30 september 2016 – Het feest duurt voort! Gisteren prees het Algemeen Dagblad mijn boek Alles begint bij Bach in de rubriek 5 redenen om thuis te blijven. Het stukje werd doorgeplaatst in Tubantia, de PZC, het Eindhovens DagbladDe StentorDe Gelderlander en het Brabants Dagblad: 

‘Muziekjournalist Merlijn Kerkhof (1986) is tijdens klassieke concerten vaak de jongste in de zaal. Tijd voor wat ontwikkelingswerk, dacht Kerkhof, en hij schreef het boek Alles begint bij Bach, waarin hij pakkend en humorvol uitlegt wat de kracht van klassieke muziek is en waarom het niet eng en exotisch is.’ Amen! 

En alsof dat nog niet genoeg was stond er vandaag ook een heel leuk interview in het Nederlands Dagblad. Over mijn orgelliefde, het gebrek aan beroemde Nederlandse componisten (en de oorzaak daarvan: het calvinisme) en de partituur als de Heilige Schrift. Lees het hier op Blendle!


COVERBABE

28 september 2016 Haro Kraak en ik begonnen in 2011 samen aan de master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Haro kwam bij de Volkskrant terecht, ik bij NRC. Deze maand debuteerden we allebei, nog net voor onze 30ste verjaardagen; ik met Alles begint bij Bach, Haro met zijn roman Lekhoofd. Folia, het magazine van de UvA en de HvA, maakte een dubbelinterview met ons. Over onze studie, het schrijverschap en de spannende eerste weken van een debutant.

Haro, nadat ik opmerkte dat hij competitief is ingesteld: ‘Ik leg mezelf heel veel druk op en word heel zenuwachtig als andere mensen allemaal dingen presteren. Dan wil ik dat ook.’ En ik, nadat Haro over de feedbackrondes in ons klasje begon en zei dat ik wel erg scherp uit de hoek kon komen: ‘Ik ben niet diplomatiek. Ik heb er best een hekel aan als mensen mij niet de waarheid zeggen, dus probeer ik zelf het goede voorbeeld te geven.


LOF IN NRC

24 september 2016 – Jippie! Ook Elsbeth Etty vindt Alles begint bij Bach leuk! Ze schrijft er vandaag over in haar (korte) rubriek in NRC Weekend waarin ze grasduint door de stapel nieuw binnengekomen boeken. Ze spreekt van een jubelend enthousiasme’. Kerkhofs gids is even informatief als geestdriftig. Ook nuttig bij muzieklessen op scholen.

Voor wie een langer stuk over het boek wil lezen: online kwam ik deze recensie tegen van Wouter Steenbeek, die net als ik in Utrecht muziekwetenschap studeerde (hij was me een paar jaar voor). Ik citeer:

Mijn gevoel bij Merlijn Kerkhof was altijd: geen domme jongen, maar niet uitzonderlijk in zijn schrijftalent of vakkennis. Het was dat hij een vlottere babbel had, anders had ik net zo goed op die stoel kunnen zitten. Na de eerste paar hoofdstukken van dit boek was ik daar niet meer zo zeker van. Man, wat kan die gozer schrijven! Het leest als een trein, op een manier die studieboeken niet vaak doen. Een kwestie wordt bij de staart gevat, schematisch weergegeven met de efficiëntie van een metrokaart, uitgelegd in taal zo helder als pompwater en verluchtigd met sprekende metaforen en onorthodoxe formuleringen, die met een voorbeeldig gevoel voor dosering gebruikt zijn.

Merlijn Kerkhof had met dit mooie boek één hoofddoel: de lezer aan het luisteren krijgen. Ik zou statistisch onderzoek moeten doen om uit te vinden of dat gelukt is, maar de luisteraar enthousiasmeren kan hij als haast geen ander. In een boek dat is ontstaan uit losse stukjes maar de samenhang van een goed wetenschappelijk artikel kent, doet hij wat wij muziekwetenschappers eigenlijk allemaal moeten doen: de rest van de mensheid duidelijk maken waarom ons vakgebied zin heeft. De wereld is vervuld van muziek, bijna iedereen luistert ernaar, maar in de roes van je eigen bezigheden houdt de gemiddelde luisteraar geen zicht op de context. Gelukkig zijn wij er nog om uit te leggen hoe muziek werkt, waar muziek vandaan komt, wat er in muziek gebeurt en hoe de ene muziek de andere niet is. Sommige mensen zijn in dat uitleggen heel goed. Nieuwelingen: koop dit boek, maak er je vademecum van, lees het stuk, maar luister vooral naar de vele uren muziek die het voor je ontsluit!’ Lees de complete recensie hier.


IN DE MEDIA

23 september 2016 – Alles begint bij Bach heeft al op veel media-belangstelling mogen rekenen. Tijd voor een klein overzichtje. Ik werd onder meer geïnterviewd door 24classics en mocht vijf dagen lang mijn favoriete muziek uitkiezen in Het Klassieke Hart op Radio 4 (De Klassieken). Ik schoof aan bij De Nieuws BV, bij Radio Rijnmond, bij De Ochtend van 4, bij Frank <3 op 3FM, Voor de dag, Podium op Vier en er stond een interview in het AD/Rotterdams Dagblad (niet op Blendle, sorry). Ik was te gast in Het Klankcafé, mijn boek kwam langs in Vrije geluiden en NRC nodigde me uit om naar aanleiding van de release van het boek een artikel te schrijven waarin ik acht stukken tip die het leven volgens mij de moeite waard maken.

Er komt nog veel moois aan. We zijn nog maar net begonnen.


TWEEDE DRUK!

21 september 2016 – Goed nieuws. Er komt een tweede druk! (Het boek is immers al een week oud.) Om eerlijk te zijn: ik weet niet wat me overkomt. Ik krijg uit het hele land foto’s doorgestuurd van mensen die Alles begint bij Bach hebben gespot. Ik vond mijn boek op de tafel bij de ingang bij Broese, de grootste boekhandel van Utrecht, ik zag het mooi gepresenteerd liggen bij Donner (voor een jongen uit de buurt van Rotterdam is er geen grotere eer). En het ligt zelfs bij de AKO! Je kunt het dus ook gewoon op stations krijgen. Wat een ontzettend goed gevoel.THE MORNING AFTER

15 september 2016 – Gisteravond. Wat. Een. Feest! 

Eindelijk is het er. De presentatie was magisch. Lisa Jacobs, Remy van Kesteren, de Utrechtse Studenten Cantorij: iedereen speelde of zong zo mooi. Dank jullie wel. Er waren om en nabij de 250 mensen, om 18.00 uur, terwijl het buiten 32 graden was en ik op ongeveer 100 bezoekers had gerekend. Wow. Zoveel vrienden. Mensen die ik niet persoonlijk kende en helemaal uit Loosduinen waren gekomen voor de presentatie en een lieve kaart hadden gemaakt. Er was zelfs een vriend helemaal uit Moskou overgekomen. Te gek.

Ik was al gewaarschuwd: het is als een trouwerij, zoveel gasten die je lang zou willen spreken, maar voor wie je maar heel kort de tijd hebt omdat er al een lange rij staat (ik wil niet klagen maar ik heb wel kramp in mijn hand en schrijf vanaf vandaag met links). Dank dat jullie er allemaal waren.


RELEASEPARTY

20 augustus 2016 – Hoera! Op 14 september verschijnt mijn eerste boek: Alles begint bij Bach. Het is een inleiding tot de klassieke muziek voor wie er nog weinig of zelfs helemaal niets van weet (of beter gezegd: voor wie er niets van dénkt te weten). Maar het is ook een pamflet: ik wil je naar de concertzaal lokken. Geen betere plek dus om het boek te presenteren dan de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Het feestje begint om 18.00 uur. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de componist Michel van der Aa. Natuurlijk is er live muziek, onder meer van harpsensatie Remy van Kesteren (ja, die van Wie is de mol). En natuurlijk is er Bach. Iedereen is welkom en de toegang is uiteraard gratis. Kom je ook? Ja? Leuk! Hier kun je (eventueel) laten weten dat je komt.